Translate

piątek, 13 czerwca 2014

Ryby w słoikach




Składniki:

ryby
sól
mąka do panierki
olej do smażenia
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
1 czubata łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Wykonanie:

     Sprawione ryby umyć, pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na ok. 1 godz. W chłodne miejsce.

Następnie panierować w mące, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Gorącą rybę ułożyć w słoikach. Do każdego słoja włożyć listek laurowy, pieprz i ziele angielskie.

Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Zalać rybę. Mocno zakręcić. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ