Składniki:
kiwi 6
czekolada gorzka starta 4 kostki
Biszkopt: jaja 6
sól 1 szczypta
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Masa budyniowa: mleko 1 l
budyń smietankowy 2
żółtko 2
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Masa budyniowa: mleko 1 l
budyń smietankowy 2
żółtko 2
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 4-5 łyżek
masło 1/3 kostki
Wykonanie:
masło 1/3 kostki
Wykonanie:
Przygotować dwie blaszki o wymiarach 21x25 cm.
Wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

W tym czasie obrać kiwi i pokroić w grube
plastry. Ułożyć na jednym spodzie biszkoptowym.
Następnie przygotować masę budyniową: Pół litra mleka roztrzepać z żółtkami, dodać budynie, cukier i mąkę. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać mączną mieszankę i zagotować, aż zgęstnieje. Połowę, jeszcze gorącej, masy budyniowej wylać na owoce, przykryć drugim biszkoptem, na to wylać resztę masy i posypać czekoladą. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie przygotować masę budyniową: Pół litra mleka roztrzepać z żółtkami, dodać budynie, cukier i mąkę. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać mączną mieszankę i zagotować, aż zgęstnieje. Połowę, jeszcze gorącej, masy budyniowej wylać na owoce, przykryć drugim biszkoptem, na to wylać resztę masy i posypać czekoladą. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz