Translate

sobota, 15 marca 2014

Galareta z drobiu




Składniki:

ćwiartki kurczaka 2 (ok. 0,5 kg)
przyprawa do potraw
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
cebula 3 dag
żelatyna  2 dag
jarzyny sezonowe do dekoracji
ewentualnie 3 białka do sklarowania

Wykonanie:

     Udźce kurczaka umyć, podzielić na połówki, zalać wodą (ok. 1 l), zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać przyprawy i gotować ok. godzinę na wolnym ogniu. Wyjąć mięso i wystudzić. Obrać ze skóry i kości, pokroić na kawałki.  Cebulę zrumienić w piekarniku, zalać rosołem (3/4 l) i podgotować. Rosół odtłuścić (np. za pomocą ręcznika papierowego),


przecedzić, wymieszać z żelatyną.
Jeżeli potrzeba, sklarować, wystudzić. Dno okrągłych foremek lub filiżanek pokryć cienką warstwą stygnącej galarety (ok. 2-3 łyżki), zastudzić. Na galarecie ułożyć przybranie. Wsypać mięso, zalać galaretą tak, by mięso zostało całkowicie przykryte.

 

Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Wyjąć z foremek do góry dnem. Podawać z zimnymi sosami. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ