Translate

niedziela, 9 marca 2014

Mielone na szpadkach z sosem z granatów i szpinakiem




Składniki:

cebula 1
czosnek 2 ząbki
orzechy włoskie 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
jagnięcina mielona 0,5 kg
sól, pieprz, papryka
cynamon szczypta
olej 1 łyżka do posmarowania
szpinak 20 dag liści
granat 1
jogurt grecki 10 dag
oliwa 3 łyżki

Wykonanie:

     12 patyczków namoczyć w wodzie. Cebulę, czosnek, orzechy (tym razem zastąpiłam ziarnem słonecznika i sezamem), natkę pietruszki wymieszać z mięsem. Doprawić solą, pieprzem , papryką i cynamonem. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 12 porcji.
Uformować kiełbaski długości ok. 15 cm, nadziać na patyczki i posmarować olejem. Piec ok. 8 minut na ruszcie ze wszystkich stron.

Przygotować sos: Szpinak oczyścić, umyć. Granat przepołowić i łyżką usunąć pestki, które wymieszać z jogurtem, oliwą, solą i pieprzem. Szpinak wymieszać z sosem z granatu i podawać do mięsa.






1 komentarz:

DRUKUJ