Translate

niedziela, 30 marca 2014

Rosół z indyka




Składniki:

porcja rosołowa z indyka ok. 0,5 kg
sól
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
marchew 1
seler 1 mały kawałek
pietruszka 1
(zestaw warzyw można zastąpić suszonymi)
grzybek suszony 1 duży
cebulka 1
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
gałka muszkatołowa
imbir
makaron ryżowy Tao Tao (użyłam, bo bardzo go lubię; tradycyjnie domowy makaron)
koperek lub natka pietruszki do przybrania

Wykonanie:

     Porcję rosołową umyć, zalać wodą, posolić, zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotować na wolnym ogniu co najmniej pół godziny.

Dodać poszatkowane warzywa (lub susz), grzybek suszony i wolno gotować nawet przez godzinę.

Cebulkę drobno pokroić i sklarować na maśle z dodatkiem cukru. Dodać do rosołu razem z imbirem i gałką muszkatałową.

Podgotować. Na koniec rosół odtłuścić np. za pomocą ręcznika papierowego.

Wrzucić makaron ryżowy, przykryć na 3 minuty.

 
Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać koperkiem lub natką (i szczyptą papryki ostrej wędzonej).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ