Translate

sobota, 15 marca 2014

Kapusta czerwona zasmażana z jabłkami




Składniki:

kapusta czerwona ok. 20 dag
cebula 1/4
tłuszcz 5 dag
mąka pszenna 1,5 łyżki
jabłka kwaśne (antonówki) 1
sól, cukier, pieprz lub ostra papryka, gałka muszkatałowa, sok z cytryny

Wykonanie:

     Kapustę obrać, opłukać, poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać trochę tłuszczu i ugotować na silnym ogniu pod przykryciem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty.

 

     Stopić tłuszcz, dodać poszatkowaną cebulę,

 


wsypać mąkę, zrumienić na jasnozłoty kolor,

 
rozprowadzić wywarem z kapusty,

 

mieszając zagotować. Kapustę podprawić zasmażką.

       Przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem (papryką), gałką muszkatałową i sokiem z cytryny, zagotować.
     Podawać do smażonej ryby, drobiu, parówek (serdelków) na gorąco itp. z dodatkiem ziemniaków.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ