Translate

niedziela, 1 maja 2016

Roladki schabowe w marynacie imbirowo-majonezowej


Składniki:

schab 4 kotlety
sól, pieprz
Marynata: majonez 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
starta skórka cytryny 1 łyżka
imbir starty 1 łyżka
Farsz: jabłko 2
szczypiorek 2-3 łyżki
majeranek 1 łyżka
mąka (pełnoziarnista) do panierowania ok. 4 łyżki
masło + olej do smażenia po ok.2 łyżki

Wykonanie:

         Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem, imbirem i skórką cytrynową.
Mięso umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i wielokrotnie nakłuć (lub rozbić). Posmarować marynatą z obu stron. Odstawić na ok. godzinę (najlepiej na noc do lodówki).

     Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z poszatkowanym szczypiorkiem i majerankiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Na każdy kotlet wyłożyć farsz, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, panierować w mące.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło z olejem i obsmażyć roladki, ze wszystkich stron, na złoto. Dodać pozostały farsz, podlać wodą i dusić do miękkości.
Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówką.


2 komentarze:

  1. witam bardzo ciekawy przepis wart sprobowania zapraszm przy okazji na nowo powstały blog pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ