Translate

niedziela, 16 marca 2014

Raczki w galarecie



Składniki:

parówki typu hot dog 4 (ja używam Naszych z Sokołowa)
bulion warzywny lub drobiowy ¾ l
żelatyna 20 g
opcjonalnie: papryka, jajo na twardo, natka pietruszki do przybrania

Wykonanie:

     Żelatynę rozpuścić w bulionie. Dno foremek (o średnicy ok. 20 cm) pokryć cienką warstwą stygnącej galarety (ok. 3-4 łyżki), zastudzić.
     Parówki naciąć na krzyż z obu końców (uważać, by pozostawić na środku parówki min. 1 cm nie nacięty). Odparzyć we wrzątku (nie dopuścić do wrzenia). Ułożyć na warstwie galarety. Ozdobić.

 
Zalać resztą bulionu z żelatyną. Odstawić do zastygnięcia. Podawać z zimnymi sosami.





1 komentarz:

DRUKUJ