Translate

niedziela, 20 lipca 2014

Kurczak Cacciatora



...czyli klasyczne włoskie danie ze smażonego kurczaka, podawane z sosem pomidorowo-paprykowym.


Składniki:

kurczak (ok. 1,5 kg)
mąka 125 g
oliwa z oliwek 3 łyżki
wino białe wytrawne 150 ml
papryka zielona, czerwona po 1
marchew 1
seler naciowy 1 łodyga
czosnek 1 ząbek
sól, pieprz
pomidory z puszki 200 g

Wykonanie:

     Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 6-8 części, oprószyć mąką i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Wyjąć z patelni. Odlać tłuszcz, pozostawiając tylko dwie łyżki. Wlać wino i kilka minut podgrzewać, mieszając.

 
Dodać paprykę pokrojoną w krążki, poszatkowaną marchew, pokrojony seler i rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut.

 
Dodać posiekane pomidory i podsmażone porcje kurczaka.

 
Przykryć i dusić 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Mieszać kilkakrotnie. Ponownie doprawić do smaku. Podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ