Translate

poniedziałek, 7 lipca 2014

Ryby w sosie pomidorowym w słoikach




Składniki:

ryby 1,5 kg
sól
mąka do panierowania
olej do smażenia
cebula 3
liść laurowy 4
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy 1 (190g)
keczup pikantny 200 ml
cukier 3 łyżki
ocet ok. 75 ml
woda 4 szklanki

Wykonanie:


     Ryby sprawić, umyć, większe sztuki pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na jakiś czas.

 
Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z obu stron na złoto.


Poukładać w słoikach.
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na lekko brązowy kolor.

 
Rozłożyć na rybę w słoikach tak, aby w każdym była mniej więcej taka sama ilość.

Wodę wymieszać z keczupem, koncentratem i octem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie,  sól, cukier i zagotować. Doprawić solą do smaku. Gorącym sosem zalać ryby w słoikach i mocno zakręcić.
Odstawić w chłodne miejsce  do góry dnem, do ostygnięcia.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ