Translate

środa, 30 lipca 2014

Sałatka ogórkowo-pomidorowa




Składniki na 6 słoików:

ogórki 1 kg
pomidory 1 kg
cebula 3 duże
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, gorczyca
Zalewa:
woda 4,5 szklanki
ocet 10% 1,5 szklanki
sól ¾ łyżki

Wykonanie:

     Ogórki i pomidory umyć, osuszyć. Na dno każdego słoika włożyć przyprawy: 1 listek laurowy, po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz szczyptę gorczycy. Na to układać warstwami pomidory i ogórki gęsto, przekładając pokrojoną w plastry cebulą. Składniki zalewy zagotować. Całość zalać gorącą zalewą, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ściereczką, pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ