Translate

sobota, 2 sierpnia 2014

Ogórki w pomidorach




Składniki:

ogórki 3 kg
cebula 6
czosnek 6 ząbków
liść laurowy
pieprz, ziele angielskie 
sól 2 łyżki
ocet 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka 
koncentratu pomidorowego 250 g

Wykonanie:

Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka i dodać do ogórków. Całość posolić, wymieszać i odstawić na godzinę, aż ogórki puszczą sok. Następnie w dużym garnku zagotować olej z octem, koncentratem pomidorowym i cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodać ogórki z cebulą i posiekany czosnek. Do słoików wrzucić po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gdy warzywa w zalewie zagotują się, przełożyć je do słojów i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ