Translate

piątek, 8 sierpnia 2014

Włoska zupa pomidorowa z makaronem




Składniki:

masło 60 g
cebula 1
czosnek 1 ząbek
marchew 1
seler naciowy 2 łodygi
pomidory (podłużne) 1 kg
bulion warzywny 600 ml
makaron 250 g
cukier 1 łyżka
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
ewentualnie śmietana 150 g

Wykonanie:

     Masło rozgrzać w garnku, zeszklić poszatkowaną cebulę z czosnkiem. Dodać plasterki marchewki, dusić 2 minuty. Dorzucić pokrojony seler. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Wlać bulion, wrzucić liść laurowy, ziele i pieprz. Przyprawić cukrem i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Wsypać makaron i gotować jeszcze 15 minut. Zupę wlać do miseczek, Ewentualnie do każdej porcji dodać łyżkę śmietany. Udekorować świeżą bazylią lub natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ