Translate

sobota, 2 sierpnia 2014

Sałatka szwedzka na zimę



Składniki:

ogórki 4 kg
sól 2 łyżki
cukier 4 łyżek
ocet ¾ szklanki
olej 1 szklanka
pieprz mielony 2 łyżeczki
natka pietruszki 1 pęczek
koperek 1 pęczek

Wykonanie:


     Ogórki umyć, pokroić w plasterki. Pietruszkę i koperek drobno posiekać, dodać do ogórków z resztą pozostałych składników. Wymieszać i pozostawić na 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie przełożyć sałatkę do słoików, dolać powstały płyn. Ogórki powinny być w miarę przykryte. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut. Wystudzić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ