Translate

niedziela, 10 sierpnia 2014

Pomidory nadziewane mięsem




Składniki:

mięso wieprzowe mielone 30 dag
bułka czerstwa 3 dag
masło 2 łyżki
cebula 2 dag
sól, pieprz
pomidory 10
śmietana gęsta 20 dag
koperek

Wykonanie:
 
     Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulkę pokroić i zrumienić na maśle. Do mięsa dodać bułkę, cebulkę, sól, pieprz i wyrobić na jednolitą masę. Pomidory, jednakowej wielkości, opłukać, nadciąć wierzchy tak, aby nadcięty kawałek trzymał się pomidora. Łyżeczką wydrążyć nasiona.

Pomidory nadziać mięsem, przykryć nadciętym wieczkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do śmietany dodać sól do smaku i posiekany koperek. Każdy pomidor polać sosem i skropić masłem.

 
    Zapiec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ