Translate

piątek, 7 lutego 2014

Faworki tanie




Składniki:

mąka pszenna 20 dag
olej 1 łyżka
jaja 2
śmietana (gęsta) 3 łyżki
ocet 1 łyżka
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:
 
     Dokładnie zagnieść gęste i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką lub włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie partiami bardzo cienko rozwałkować, pokroić radełkiem na paski 3 x 10 cm. Każdy pasek naciąć przez środek. Jeden koniec paska przewinąć przez nacięty otwór.

 



 





Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju z obu stron na złoto. 

 

Gorące faworki osuszyć na ręczniku papierowym, posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ