Translate

sobota, 8 lutego 2014

Obwarzanki




Składniki:

mąka pszenna 10 kopiatych łyżek
szczypta soli
cukier 3 łyżki
masło 10 dag
żółtka 6
mleko ½ szklanki
drożdże 4 dag
rum 1 łyżka lub zapach rumowy albo arakowy
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:

     Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoją swoją objętość. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki wraz z wyrośniętym rozczynem, rumem i sklarowanym masłem. Ciasto dobrze wyrobić drewnianą łyżką, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy objętość się podwoi, wyłożyć na posypaną mąką (najlepiej krupczatką) stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki a w nich (np. kieliszkiem lub rurką do kiełbas) zrobić dziurki. 

Pozostawić do wyrośnięcia.
 






     W 2-litrowym rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia, po czym wkładać do niego po 5-6 obwarzanków i smażyć z obu stron przez kilka minut.

Wyjmować widelcem na ręcznik papierowy.

 




Posypać cukrem pudrem.




     Z wycinków dziurek powstają malutkie pączusie.
Je też smażę (z oleju wyjmuję łyżką cedzakową). Moja córka je uwielbia.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ