Translate

piątek, 7 lutego 2014

Karp w sosie serowym




Składniki:

karp dzwonka 4
kostki bulionowe warzywne 2
ser żółty 3 plasterki
masło
śmietanka 30% 200 ml
serek topiony 2 (kiełbaski)
sól, biały pieprz mielony
gałka muszkatołowa
ziemniaki 4
sól
przyprawa do ziemniaków
olej

Wykonanie:
 
     Umytą rybę przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by tylko zakryła dzwonka. Wrzucić kostki bulionowe, tylko zagotować. Wyjąć rybę i ułożyć w formie wysmarowanej masłem.

 


 




 
Polać sosem i przykryć serem.

Dookoła ułożyć przygotowane ziemniaki.

Zapiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

 






Przygotowanie sosu: Do śmietanki wrzucić serki topione. Mieszając trzepaczką powoli podgrzewać do rozpuszczenia serków. Gdy śmietanka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i doprawić do smaku.
Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki i ugotować w osolonym wrzątku, na pół twardo. Odcedzić. Polać niewielką ilością oleju, posypać przyprawą do ziemniaków i delikatnie wymieszać.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ