Translate

czwartek, 6 lutego 2014

Kartoffelsalat

... czyli sałatka ziemniaczana ze śledziem.


Składniki:

ziemniaki średniej wielkości 4 
jaja 4 
śledzie marynowane (filety pojedyncze) 5 
cebula marynowana (np. ze śledzi) 
jabłko 1 
sól, pieprz 
natka pietruszki 
majonez


Wykonanie:

 Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe obrać i pokroić w plastry, ostudzić. Jaja ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w ósemki, a następnie w poprzek na pół. Śledzie pokroić w paski, dodać do ziemniaków. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do śledzi. Cebulę marynowaną pokrojoną w piórka, osączyć i dodać do sałatki,

 
obłożyć jajami i posypać natką pietruszki. Wszystko wymieszać, doprawić pieprzem.

 
Połączyć z majonezem. Wstawić do lodówki na pół godziny, by smaki się przegryzły.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ