Translate

sobota, 15 lutego 2014

Gulasz cesarski z indyka




Składniki:

mięso z udźca indyka (lub gulaszowe) ok. 30 dag
przyprawa do mięs Knorr czerwony (lub inna ulubiona)
smalec 1 łyżeczka
cebula 1
sól, pieprz
cytryna ¼
bulion drobiowy 200 ml
pomidory krojone bez skórki ½ puszki
kwaśna śmietana 50 ml
mąka pszenna 1 łyżeczka

Wykonanie:

     Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do mięs Knorr i odstawić do lodówki (najlepiej na noc). Obsmażyć na smalcu, dodać poszatkowaną w piórka cebulę, podsmażyć, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do rondla. Cytrynę pokroić w plasterki, położyć na mięso, przykryć i dusić 10 minut.

 

Wyjąć plasterki cytryny, podlać bulionem i dusić 15 minut,

 




po czym dodać pomidory z puszki i dusić ok. pół godziny, do miękkości mięsa.
 


Zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ