Translate

poniedziałek, 5 maja 2014

Kurczak pieczony nadziewany




Składniki:

kurczak 1 ok. 2 kg
sól 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
Nadzienie:
bułka czerstwa4 dag
mleko do namoczenia
masło 4 dag
żółtka 2
sól, pieprz
koperek 3 łyżki
białka 2
bułka tarta 2-3 łyżki
tłuszcz do pieczenia 5 dag

Wykonanie:

     Kurczaka umyć, osuszyć, wyluzować (najlepiej bez rozcinania). Sól, majeranek i rozgnieciony czosnek dokładnie rozetrzeć. Natrzeć kurczaka w środku i na zewnątrz, odstawić na co najmniej 1 godzinę.
 

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Koperek opłukać, posiekać. Żółtka utrzeć z masłem, dodać odciśniętą bułkę, dokładnie rozetrzeć, dodać koperek, przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą, dodać bułkę tartą (nadzienie powinno mieć gęstość ciasta biszkoptowego). Kurczaka nafaszerować nadzieniem, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Otwory spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Kurczaka ułożyć grzbietem ku brytfannie, polać tłuszczem.
 

Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, podlewając powstałym sosem. Sos skrapiać wodą, aby się nie przypalił. (Na dole piekarnika ustawić naczynie z wodą.)

 
Podawać z ziemniakami i surówką (świetnie smakuje z batatami).









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ