Translate

niedziela, 25 maja 2014

Zupa rybna ze śmietaną




Składniki:

ryba (np. karp) 0,5 kg
włoszczyzna 30 dag
liść laurowy, ziele angielskie
śmietana ok. ¾ szklanki
mąka pszenna 2 dag
sól

Wykonanie:

     Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć (pozostawić łeb i ogon). Ugotować wywar z ryby, włoszczyzny z dodatkiem przypraw. Odcedzić.

 
Jadalne części ryby przetrzeć przez sito lub pokroić w kawałki (uważać na ości), wymieszać z wywarem.

 
Zupę zagotować, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać sól do smaku. Podawać z łazankami lub grzankami.

 

Uwaga: Wywaru z ryb nie przechowywać do następnego dnia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ