Translate

sobota, 17 maja 2014

Wieprzowina Dijonnaise




Składniki:

kotlety z karkówki (lub łopatki)6
przyprawa do mięs
masło 2 łyżki
olej 1 łyżeczka
młode cebulki 2
czosnek 2 ząbki
korniszony 2-4
sherry ½ szklanki
śmietana gęsta ½ szklanki
musztarda Dijon 2 łyżki

Wykonanie:

     Kotlety obsypać przyprawą do mięs.
Podsmażyć na oleju i połowie masła, ok. 8-10 minut z każdej strony.

 




Na pozostałym maśle podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i czosnek do zmięknięcia.

 
Dodać korniszony pokrojone w paski i sherry, gotować na małym ogniu do odparowania płynu.

 
Musztardę zmieszać ze śmietaną,

dodać do sosu, powoli gotować 2 minuty.

Przed podaniem polać kotlety sosem.
     Podałam ze smażonymi  młodymi ziemniaczkami i sałatą ze śmietaną i szczypiorkiem.


 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ