Translate

piątek, 11 lipca 2014

Zupa krem z kalarepy




Składniki:

porcja rosołowa z kurczaka 1
Kucharek (smak wiosny)
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
kalarepa duża 1
ziemniaki 2
marchew 1
pietruszka 1
szalotki 2
sól, pieprz do smaku
śmietana
ser pleśniowy (lazur złocisty)
Grzanki:
bułka 1
czosnek 1 ząbek
masło lub olej (ok. 2 łyżki)

Wykonanie:

     Porcję rosołową umyć, podzielić na mniejsze części, zalać ok. 2 litrami wody i zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu.

Warzywa obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. W tym czasie przygotować grzanki: bułkę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć rozgnieciony czosnek, dodać bułkę, zrumienić.
Z zupy wyjąć mięso z kośćmi oraz ziarenka i liść laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę.
 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę. Nalać do miseczek posypać kawałkami sera i grzankami. 



1 komentarz:

DRUKUJ