Translate

niedziela, 11 maja 2014

Placki z batata ze szczypiorkiem




Składniki:

Placki: batat 1 (35 dag)
jaja 3
mąka pszenna 4 łyżki
szczypiorek posiekany 1/3 szklanki
sól, pieprz, imbir do smaku
olej do smażenia
Sos: śmietana kwaśna 1 szklanka
boczek ok. 10 dag
szczypiorek pokrojony ½ szklanki

Wykonanie:

     Batata umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajka, mąkę. Wymieszać. Dodać szczypiorek i przyprawy, dokładnie wymieszać.

 





Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na rumiano, by były chrupiące.


     Podczas smażenia placków przygotować sos: boczek drobno pokroić w kostkę, przesmażyć. Dodać do śmietany ze szczypiorkiem, wymieszać. Podawać do batatowych placków.






1 komentarz:

  1. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś razu znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ