Translate

niedziela, 1 grudnia 2013

Ciastka francuskie nadziewane





Składniki:

masło 25 dag
mąka pszenna 25 dag
szczypta soli
białe wino 125 ml
woda ok. 3 łyżki
marmolada morelowa ok. 25 dag
jajo 1

Wykonanie:

     20 dag masła schować do lodówki. Resztę masła zmieszać z mąką i płynem, dokładnie wyrobić. Uformować gomółkę i wstawić na ok. 20 min. do lodówki. Gomółkę ciasta naciąć na górze w kształcie krzyża. Gdy wierzchołki krzyża się wygną, ciasto jest już gotowe do dalszego przerobu. Przykryć je folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Na stolnicy obsypanej mąką rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Następnie zamrożone masło pokroić w plastry o grubości 1 cm i ułożyć jeden na drugim na cieście. Pozostawić dookoła tyle nieprzykrytego ciasta, by można je było złożyć do wnętrza nad masłem. Tak złożone ciasto rozwałkować na wąski prostokąt. Z obu końców złożyć 1/3 długości do środka. Wtórnie rozwałkować w formę wąskiego prostokąta i ponownie, jak przedtem, złożyć do środka. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 15 min. i powtarzać tę operację jeszcze 2-3 razy. Im więcej wałkowania, tym więcej warstw będzie miało ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt prostokątów na wielkość ok. 30x40 cm. Blachę opłukać zimną wodą i ułożyć na niej jeden prostokąt ciasta, posmarować marmoladą, przykryć drugim prostokątem ciasta. Ostrym nożem pokroić w prostokąciki (ok. 4x5). Na górze ponacinać w poprzek. Jajo roztrzepać. Posmarować ciasteczka. Piec w temp. ok. 180 stopni przez ok. 20 min.

1 komentarz:

DRUKUJ