Translate

sobota, 7 grudnia 2013

Risotto z pieczystym




Składniki:

oliwa 2 łyżki
ryż 1 torebka (ok. 110 g)
czosnek 1 ząbek
papryka czerwona 1
bulion wołowy ok.0,5 l
mięso pieczone (razem z cebulą)
natka pietruszki 1-2 łyżki
ser żółty starty 3 łyżki

Wykonanie:

     Rozgrzać olej na patelni, wrzucić ryż i stale mieszając, podsmażać przez 5 minut.
 

Czosnek drobno pokroić, paprykę, pozbawioną gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, podgrzewać przez kolejne 5 minut.

 
Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i podgrzewać przez ok. 20 minut, aż ryż nabierze właściwej konsystencji.

 
Dołożyć pieczone mięso z cebulą pokrojone w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, posypać natką.

 
Wymieszać z połową sera.


Wyłożyć na talerze, posypać resztą sera. Natychmiast podawać.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ