Translate

sobota, 7 grudnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana




Składniki:

duże ziemniaki (porcja na małe naczynie żaroodporne o średnicy ok. 20 cm) 4-5
szynka pokrojona w kostkę ok. 0,3 kg
starty żółty ser
Vegeta
Sos: 2 szklanki wody, bulionetka, rozgniecione ząbki czosnku, majeranek, bazylia, chili, mąka, masło, pół szklanki śmietany

Wykonanie:

     Przygotować sos: zagotować wodę z bulionetką i ziołami. Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, zaprawić śmietaną. Dodać do wywaru. Zagotować. Obrane, umyte ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, ułożyć warstwę ziemniaków, posypać Vegetą, wyłożyć warstwę szynki, posypać startym serem. Na to wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków itd. Na końcu, warstwę ziemniaków zalać sosem.

 
Piec ok. 45 min. Podawać gorące z surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ