Translate

środa, 11 grudnia 2013

Tokań siedmiogrodzki



Tejfeles - tokany


Składniki:

smalec wieprzowy ok. 2 łyżki
cebula duża 1
sól
łopatka wieprzowa lub szynka 0,3 kg
wołowina tylna 0,3 kg
białe wino 200 ml
czerwona papryka w proszku
słodka śmietana 300 ml

Wykonanie:

     Mięso pokroić w paski. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać sól i wołowinę. Poddusić i dodać mięso wieprzowe. Nadal dusić.

 

Gdy sos odparuje, podlać białym winem, posypać czerwoną papryką w proszku i dusić do miękkości.

 

W czasie duszenia ewentualnie podlewać winem. Pod koniec dodać śmietanę (może się zwarzyć, ale to nie zmieni smaku) i jeszcze chwilę dusić.

 

Podawać z ziemniakami, ryżem lub tarhonią.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ