Translate

sobota, 7 grudnia 2013

Zupa ogonowa


Składniki:

ogony wieprzowe lub wołowe ok. 0,5 kg
grzybki suszone 2
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
marchew, cebula, seler po 1
koncentrat pomidorowy
papryka mielona, natka pietruszki
masło 2 łyżki
(ewentualnie łyżka mąki i masła na zasmażkę)

Wykonanie:

     Grzybki namoczyć, pokroić. Ogony pozbawić tłuszczu, podzielić na porcje, ugotować z solą, pieprzem, zielem i listkiem laurowym. Dodać grzybki. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć z wywaru, obrać z kości, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w małe piórka, marchew w plasterki, seler można zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Usmażyć na maśle. Do wywaru dodać mięso i usmażone warzywa. Zaprawić koncentratem pomidorowym (ewentualnie zasmażką). Doprawić do smaku solą i papryką. Podawać z makaronem lub grzankami, posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ