Translate

sobota, 7 grudnia 2013

Kapuśniak




Składniki:

mała golonka 1
marchew duża 1
cebula duża 1
korzeń pietruszki, 1
kapusta kiszona ok. 0,5 kg
masło 2 łyżki
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tarta gałka muszkatałowa
ziemniaki ok. 6
kminek i maggi wg smaku

Wykonanie:

     Umytą golonkę ugotować w osolonej wodzie. Zebrać zbierającą się pianę. Dodać korzeń pietruszki, marchew pokrojoną w plastry i przyprawy. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną kapustę. Obrane, umyte ziemniaki pokroić w grubszą kostkę (o boku ok. 1,5 cm), dodać do zupy. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zezłocić na maśle i dodać do zupy. Zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ