Translate

wtorek, 31 grudnia 2013

Faszerowany indyk w cieście francuskim



Składniki:



ciasto francuskie ok. 300 g
seler, marchew, por po 10 dag (ja używam mieszanki warzywnej mrożonej)
żółtka 2
bułka tarta 2 łyżki
udziec indyka bez kości ok. 1 kg
sól, pieprz, opcjonalnie tymianek
olej


Wykonanie:


     Warzywa umyć, drobno pokroić, zmieszać z żółtkiem i tartą bułką.
Udziec indyka obrać ze skóry, posypać solą i pieprzem, napełnić częścią warzyw,

zamknąć, związać nicią.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć na blaszkę i zapiekać przez 30 minut w 200 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. (Ja tylko zapiekam przez 40 minut w 180 stopniach.)
 

 Na cieście francuskim ułożyć resztę mieszanki warzywnej, posolić i popieprzyć. Na wierzchu ułożyć indyka (bez nici)

 

i owinąć ciastem. Posmarować rozbitym żółtkiem i wstawić do lodówki. Następnie ułożyć na blasze spłukanej zimną wodą lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Piec indyka w cieście przez ok. 30 minut.
Kroić w plastry.
     Znawcy polecają świeży groszek i kukurydzę jako idealne dodatki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ