Translate

wtorek, 10 grudnia 2013

Galareta wieprzowa




Składniki:

golonka wieprzowa 1
nóżki wieprzowe 2
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
marchew, cebula, pietruszka, seler

Wykonanie:

     Mięso ugotować do miękkości z przyprawami i warzywami. (Rosół może tylko zakrywać mięso, w większej ilości trzeba dodać żelatynę). Wyjąć, ostudzić, oddzielić od kości, pokroić w kostkę.
 
Salaterkę (lub kilka małych) wyłożyć plasterkami ugotowanej marchwi, wyłożyć mięso, zalać wywarem, w którym się gotowało.

 
Wstawić do lodówki do stężenia. Wyłożyć, odwrócone dnem do góry, na liście zielonej sałaty, udekorować natką pietruszki. Gotową galaretę skropić sokiem z cytryny, podawać z pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ