Translate

środa, 11 grudnia 2013

Kotlety wieprzowe w sosie jabłkowym




Składniki:

kotlety wieprzowe (ze schabu, szynki, karkówki) 4
sól, majeranek
Sos jabłkowy 2-3 szklanki:
jabłka 2-3
sok z połowy cytryny
musztarda Dijon 2 łyżki
masło 1 łyżka
pieprz (najlepiej biały), sól, cukier do smaku

Wykonanie:

     Przygotować sos: Jabłka obrać, cienko pokroić, wykroić gniazda nasienne i rozgotować w bardzo małej ilości wody. Zmiksować. Dodać masło, sok z cytryny, musztardę. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać. Doprawić solą i cukrem. (Podawać do drobiu, schabu oraz do chudych wędlin.)
Kotlety wieprzowe posolić, obsypać majerankiem, odstawić (min. na godzinę, najlepiej na noc). Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem jabłkowym, przykryć. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Podawać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami i surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ