Translate

niedziela, 1 grudnia 2013

Bułeczki drożdżowe




Składniki:

mąka pszenna (+szczypta soli) 1 kg
masło rozpuszczone 1
żółtka 10
cukier 10 łyżek
drożdże 10 dag
mleko ciepłe 0,5 l
olejek rumowy lub arakowy
Kruszonka: mąka 10 dag
cukier puder 6 dag
cukier waniliowy 1
rozpuszczone masło ok.6 dag
Nadzienie: ulubiona marmolada
jajo do smarowania 1

Wykonanie:

     Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
2 łyżki mąki sparzyć częścią mleka. Żółtka roztrzepać z cukrem, dodać olejek. Pokruszone drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętość. Do mąki dodać sparzoną, żółtka, drożdże, wymieszać, dodawać mleko i wyrobić na gładką masę. Gdy powstaną pęcherze dodawać masło. Dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h (musi się podwoić). Z gotowego ciasta formujemy małe kształtne kule nadziane marmoladą. (By ciasto nie przyklejało się do rąk natłuszczamy dłonie ciepłym tłuszczem.) Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na jakiś czas do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor.

1 komentarz:

DRUKUJ