Translate

niedziela, 24 lipca 2016

Metrowiec


Składniki:

jaja 5
cukier 1,5 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki
woda 10 łyżek
olej 10 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao
Krem:
masło 1
mleko 0,5 l
cukier 0,5 szklanki
mąką ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
Polewa (ja używam gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej):
masło 10 dag
cukier 20 dag
woda 3 łyżki
kakao

Wykonanie:

     Jaja utrzepać z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, następnie wodę i olej. Ciasto podzielić na dwie części. do jednej dodać kakao, wymieszać. Podłużne foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej wlać białe ciasto, do drugiej z kakao. Upiec (w 180 stopniach przez ok. pół  godziny).
W tym czasie przygotować krem: Mąki wymieszać z połową mleka. Resztę mleka zagotować, dolać mączną mieszankę, gotować, cały czas mieszając. Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu, ucierać.
Przygotować polewę: Masło zagotować z cukrem, wodą i kakao.
Upieczone ciasto pokroić na kromki o szerokości ok. 2 cm. Smarować kremem z obu stron i układać na zmianę: kromka ciemna, jasna. Przykryć polewą. Kroić skośnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ