Translate

SŁOWNICZEK KULINARNY


Akvavit (aquavit, akevit) - skandynawska, przeważnie bezbarwna wódka kminkowa o mocy 40-45%. Nazwa pochodzi od łacińskiego sformułowania aqua vitae, które oznacza „wodę życia”.
Al dente - sposób przyrządzania makaronu lub ryżu (np. przy risotto); tak przyrządzony makaron powinien być jędrny, lekko twardy; zależnie od typu i grubości makaronu, czas gotowania wynosi od 4 do 8 minut
Anyż -   przyprawa znad Morza Śródziemnego, zwana też słodkim kminkiem. Owoce rośliny o nazwie bot. Pimpinell anisum są przyprawą do niektórych trwałych gatunków ciast. Jest to także składnik likierów i koktajlów.
Anyżek gwiaździsty - badian, przyprawa z nasion drzewa o nazwie bot. Illicium verum. Pochodzi z Chin południowych. Nasiona o smaku słodko-gorzkim używane są do mięsa, drobiu i ciast, do produkcji likierów itp..
Awokado - owoce drzewa tropikalnego z Ameryki Południowej o nazwie bot. Persea gratissima, podobne do fig. W Ameryce spożywa się je po obróbce cieplnej, w Europie służą do przyrządzania sałatek.
Bakłażan - oberżyna, nazwa bot. Solanum malogena. Warzywo z fioletową skórką i biało-zielonym miąższem, w kształcie gruszki o dł. ok. 20 cm. Uprawiane nad Morzem Śródziemnym, w Azji Mniejszej i Afryce północnej
Bambus - w kuchni chińskiej młode pędy bambusa po obróbce cieplnej używane są do sałatek. Częściowo można zastąpić je kalarepą, porami lub szparagami.
Barbecue - w amerykańskiej kuchni nazwa zbiorowa mięs pieczonych przeważnie na świeżym powietrzu
Batat -   słodki ziemniak z Meksyku. Nazwa bot. Impomoea batatas
Bazylia - przyprawa pochodzenia indyjskiego, rozpowszechniona nad Morzem Śródziemnym. Używa się świeżych lub suszonych młodych liści z rośliny o nazwie bot. Ocimum basilicum.
Blanszowanie - (z fr. blanchir) – rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na zanurzeniu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku i potem włożeniu do zimnej wody
Bogracz - (węg. bogrács) – rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana.
Brie -     miękki aromatyczny ser francuski, zawierający 50% tłuszczu
Brokuł - kapusta szparagowa, roślina warzywna pochodzenia włoskiego, spokrewniona z kalafiorem, podobna z wyglądu, ale koloru zielonego. Nazwa bot. Brassica oleracea.
Bukiet garni -  pęczek świeżych aromatycznych ziół do przyprawiania zup
Bulion - mocny rosół odłuszczony z wołowiny lub drobiu
Camembert - drugi z kolei najpopularniejszy ser francuski
Cannelloni - rodzaj grubego makaronu rurki faszerowany nadzieniem mięsnym
Carving - sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach
Cheddar - czedar - angielski twardy ser żółty
Chili - ostra przyprawa z owoców rośliny o nazwie bot. Capsicum frutenscens i Capsicum minimum
Choutney - indyjski keczup o słodkawym smaku z czosnku, cynamonu, winogron, owoców mango i przyprawy chili
Consomme - czysty bulion wołowy
Creme fraiche - świeża śmietana
Croissant -  pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika
Curacao - karaibski bezbarwny słodki likier o smaku pomarańczowym
Curry - kari
Cynamon - ulubiona przyprawa o słodkim smaku z kory drzewa o nazwie bot. Cinnamonum zeylonicum. Dodatek do wypieków.
Czewapcziczi -   bałkańskie smażone kotleciki z mielonego mięsa
Daktyle - owoce palmy daktylowej o nazwie bot. Phoenix dactylifera. Owoce są słodkie, o smaku miodowym.
Drink -  amerykańska nazwa koktajlu
Dżuwecz - potrawa bałkańska z mięsa i jarzyn
Emmentaler - szwajcarski ser bochenkowy z nieregularnymi dziurami
Endywia - nazwa bot. Cichorium endivia. Spożywana w stanie surowym i jako jarzyna.
Estragon - przyprawa z młodych liści rośliny o nazwie bot. Artemisia dracunculus. Wydaje silny aromatyczny zapach przy obróbce cieplnej.
Farsz - masa mielona używana do nadziewania drobiu, pierogów lub warzyw
Faszerować - napełniać potrawę farszem, nadziewać
Feta - grecki miękki ser z owczego lub koziego mleka
Fettuccine - włoskie łazanki
Filet - płat mięsa z polędwicy, z piersi drobiu lub ryb bez ości
Filet mingon -    mały płat z przedniej części polędwicy
Filet-steak - płat mięsa z polędwicy lub udźca cielęcego
Fines-herbes - francuska nazwa aromatycznych roślin, związanych w pęczek lub włożonych do tiulowego woreczka (szczypiorek, trybulka, pietruszka, estragon, bazylia, majeranek, mięta pieprzowa itp.)
Fizz - napój chłodzący z soku cytrynowego, jajka i alkoholu
Flambować - ukończyć smażenie mięsa, skrapiając gotową potrawę alkoholem i zapalając ją
Flip - koktajl z żółtka, cukru i destylatu

Frykando - francuskie określenie poszczególnych części udźca (cielęcego, wieprzowego lub sarniego), które wyróżniamy zwracając uwagę na układ mięśni, np.: frykando z mięśniem dwugłowym wykorzystywane jest do potraw smażonych 
Gałka muszkatałowa - przyprawa; używa się suszonego kwiatu lub jądra nasienia
Ganasz - polewa
Garam masala - indonezyjska przyprawa z pieprzu, cynamonu, goździków, kwiatu muszkatałowego, kardamonu, kolendry i liścia laurowego
Gazpacho - hiszpańska zimna zupa jarzynowa
Gin - destylat ze zboża i jałowca. Dojrzewa kilka lat w kamionkowych naczyniach.
Gojab - angolski owoc podobny do cytryny z czerwonym miąższem o truskawkowym smaku
Gorgonzola - włoski ser pleśniowy zielono żyłkowany
Goździk - przyprawa indonezyjska, ususzony pęczek kwiatu drzewa o nazwie bot. Syzygium aromaticum
Granat - owoce drzewa o nazwie bot. Punica granatum, uważane za symbol miłości; w kuchni używane są tylko ziarna
Grapefruit - duże owoce drzewa o nazwie bot. Citrus grandis, rosnące w kiściach. Jest to hybryda cytryna i pomarańczy, hodowana zwłaszcza w USA
Guayava - gruszkowate owoce drzewa o nazwie bot. Psidium guayava, rosnącego w Ameryce tropikalnej. Owoce są koloru zielonożółtego i mają smak słodkokwaśny, przypominający gruszkę. Rekordowa zawartość witaminy C: 200 mg w 100 g owocu.
Haggis - szkocka potrawa; siekane mięso ugotowane w żołądku owczym
Hamburger - smażony kotlet mielony z mięsa wołowego
Hartowanie makaronu - po odcedzeniu przelanie makaronu zimną wodą
Homar - rak morski, chętnie spożywany w krajach nadmorskich
Hors d'oeuvre -  przystawka
Hot-dog - parówka podawana w rozciętej podłużnej bułce
Hrisa -   tuniska przyprawa z papryczek chili, kminu i soli
Imbir -  przyprawa azjatycka z rośliny o nazwie bot. Zingiber officinale; ma wyraźny słodko gorzkawy smak. W sprzedaży znajduje się świeży w kawałkach, zmielony w proszku lub marynowany w słodkiej zalewie.
Jang-tao - chińska nazwa owoców kiwi, zwanych też chińskim agrestem
Jarmuż - roślina z rodzaju kapustnych z fryzowanymi liśćmi
Kaki -  morela japońska, bardzo słodki, żółty owoc drzewa o nazwie bot. Diospyros kaki; uprawiane w rejonie Morza Śródziemnego
Kapary - małe pączki kapary ciernistej w marynacie octowej; używane do przyprawiania majonezów i sosów; nazwa botaniczna Cappasris spinosa
Kapusta chińska -     roślina warzywna z Chin południowych, służy do przyrządzania sałatek; nazwa bot. Brassica chinensis
Karczoch - nazwa bot. Cynara scolimus; w kuchni używa się dna kwiatowego oraz dolnej części kielicha
Kardamon - przyprawa wschodnio-azjatycka, nasiona rośliny o nazwie bot. Elettaria cardamonum, dodawana do pierników i wędlin
Kari; curry - żółta przyprawa indyjska składająca się z 36 składników, z których do najważniejszych należą: kminek, kurkuma, anyż, imbir, pieprz czarny i kajeński, kardamon, koper, czerwona papryka w proszku, gałka muszkatałowa, kolendra, goździki, gorczyca i mak
Kaymak -  kwaśna śmietana z mleka owczego
Kebab - kawałki mięsa nabite na szpikulec i upieczone
Kiwi -   (agrest chiński) owoc rośliny pnącej o nazwie bot. Actinidia chinensis o wyglądzie włochatego ziemniaka z zielonym miąższem, melonowym smaku
Klementynka -  mandarynka bez ziaren, hybryda mandarynki i cierpkiej pomarańczy
Kmin -   nasiona rośliny o nazwie bot. Cuminum cyminum podobnej do kminku, lecz odmiennym smaku, dodawane do serów
Koktajl - napój bezalkoholowy lub alkoholowy, zmieszany w szklance lub shakerze
Kolendra - słodko cierpka przyprawa z nasion rośliny o nazwie bot. Coriandrum sativum, używana do sosów i wędlin
Koper - przyprawa z nasion kopru zwyczajnego o nazwie bot. Foeniculum vulgare
Koryntki - najmniejsza odmiana rodzynków ciemnego koloru bez ziaren
Krewetka - rodzaj małych raków morskich 
Kulebiak - potrawa kuchni kresowej; duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. Również potrawa regionalna z  Podlasia - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów (w tamtym regionie danie wielkanocne).
Kumys - napój ze sfermentowanego mleka kobyły lub oślicy
Kurkuma - przyprawa indyjska koloru żółtego, podobna do imbiru; używa się kłączy rośliny o nazwie bot. Curcuma longa; składnik przyprawy kari
Langusta - jadalny rak morski
Lasagne - największy makaron włoski, wstążki o wymiarach 18x8 cm
Li-czi -   chiński owoc biały z grubą skórką o słodkim i mdłym smaku, używany do sałatek owocowych lub dodatek do koktajli
Limeta - soczysty owoc podobny do cytryny z zieloną skórką
Liść laurowy - bobkowy - przyprawa z suszonych liści wawrzynu, stosowana zwłaszcza do potraw duszonych. Nazwa bot. Laurus nobilis.
Lumaconi - makaron typu muszelki
Luzowanie - usunięcie wszystkich lub części kości z surowego drobiu celem np. nadziewania
Macadamia - orzechowate owoce podobne do kasztanów
Majeranek - przyprawa z suszonych listków rośliny o nazwie bot. Majorana hortensis
Mandarynka - owoce drzewa o nazwie bot. Citrus nobilis, mniejsze od pomarańczy, z cienką skórką
Mango - żółty owoc tropikalnego drzewa o nazwie bot. Magnifera indica mangiva; składnik przyprawy chutney
Maniok - ziemniak z Ameryki tropikalnej
Maryland – porcja kurczaka składajaca się z udka i nogi
Marynata - zalewa z octu, oleju, włoszczyzny i przypraw do mięs i ryb
Masala - indyjska mieszanka różnych przypraw
Melisa - aromatyczna roślina o nazwie bot. Melissa officinalis; listki używane są do przyprawiania sałatek, drobiu i ryb
Mięta pieprzowa - roślina o nawie bot. Mentha piperita, z której liści przyrządza się herbatę oraz oryginalny sos angielski (mint sauce)
Migdały - pestki owoców drzewa o nazwie bot. Prunus amygdalus
Mortadela - wędlina włoska w kształcie kuli
Mousse - francuska nazwa piany
Mozzarella - włoski miękki ser, zawierający 45% tłuszczu, używany m.in. do pizzy
Muffin (muffinka) - okrągłe ciastko w kształcie babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z mięsem)
Nektarynki - owoce, będące hybrydą moreli i brzoskwini
Nugat - rodzaj deseru, składającego się z masy z syropu gotowanego z miodem, wymieszanej z siekanymi orzechami lub migdałami oraz ubitą z białek pianą, czasem z dodatkiem kakao
Okra -  roślina o nawie bot. Hibiscus esculentus; spożywa się paprykowe strąki zielonego koloru o dł. 10-20 cm
Olej sezamowy - wytłaczany z nasion rośliny o nazwie bot. Sesamum indicum; używany do sałatek
Oliwki - zielone i czarne aromatyczne owoce drzewa o nazwie bot. Olea europaea; sprzedawane w zalewie w całości lub nadziewane; używane do sałatek, przybrania dań oraz koktajli
Oregano - przyprawa włoska z listków lebiodki, stosowana do przyprawiania sałatek i pizzy
Orzech kokosowy -   owoc palmy kokosowej o nazwie bot. Cocos nucifera, wielkości głowy dziecka
Orzeszki piniowe - owoce sosny piniowej; słodkie, używane zamiast migdałów
Ostrygi - mięczak morski spożywany na surowo; do otwierania służy specjalny nóż; zawartość skorupki skrapia się sokiem cytrynowym; po spożyciu zagryza się ciemnym chlebem z masłem; odpowiednie do nich wino to francuskie Chablis
Paella - hiszpańskie risotto
Papaja - zielony owoc meksykański, przyrządzany głównie na przystawkę i sałatkę
Parmezan - włoski twardy ser; stary służy do przyprawiania potraw, zwłaszcza risotta; można zastąpić go oscypkiem
Passata – przecier pomidorowy
Peklowanie - proces technologiczny, polegający na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso. Efektem tego procesu jest utrwalanie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu
Penne - makaron typowy dla kuchni włoskiej; ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie)
Pesto - zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia; tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli; czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory
Pieprz - najbardziej znana przyprawa; biały (dojrzałe i ususzone owoce), czarny (niedojrzałe ususzone owoce), zielony (niedojrzałe owoce w zalewie octowej)
Pieprz kajeński - czerwonawa bardzo ostra przyprawa z Ameryki Południowej, produkowana z czerwonych i żółtych owoców krzewu o nazwie bot. Capsicum frutescens lub minimum; sprzedawany pod nazwą chili
Pikle -    jarzyny w zalewie octowej
Pistacje - zielone nasiona drzewa śródziemnomorskiego o nazwie bot. Pistacia vera
Pita -     bułgarska strucla z ciasta francuskiego
Pizza -   włoska specjalność - zapieczony placek pokryty mięsem, rybą, serami lub warzywami
Polenta - włoska nazwa potrawy z mąki lub kaszy kukurydzianej
Pudding - rodzaj budyniu
Puree -  francuska nazwa ugotowanych i przetartych warzyw
Ragout - potrawa z duszonego mięsa pokrojonego na małe kawałki
Ravioli - włoskie kwadratowe pierożki z nadzieniem mięsnym
Roquefort - ser francuski z owczego mleka
Rozmaryn - przyprawa z młodych gałązek i listków rozmarynu uprawianego w krajach śródziemnomorskich; do mięs, ryb i pomidorów
Sake -   japońskie wino ryżowe, zawierające 15% alkoholu; podaje się letnie
Saletra - azotan sodu NaNO3 (saletra sodowa, saletra chilijska) – z łac. sal petrae = sól skalna; służy do peklowania mięs
Sangria - hiszpański napój chłodzący, wino (musujące) zmieszane z owocami
Sate -     inaczej satay - potrawa z grilla, pochodząca z Indonezji
Sezam - małe, jasnobrązowe nasiona rośliny o nazwie bot. Sesamum indicum do przyprawiania wypieków; dodatek do chałwy
Shaker - naczynie do mieszania koktajli
Soja -     roślina wschodnioazjatycka o nazwie bot. Glycine soja; z jej nasion wytłacza się olej, produkuje słodki lub słony sos sojowy i mąkę sojową
Sorbet - zimny deser owocowy
Suflet -  kombinacja lekkiego ciasta z dodatkami, zapiekanego w piekarniku
Sułtanki - duże i słodkie rodzynki bez ziaren
Suszi -   japońskie wałeczki z mięsa ryb i ryżu obłożone morskimi wodorostami
Syrop klonowy - specjalność kanadyjska, używana też, jako środek słodzący
Szafran - przyprawa z pręcików kwiatu szafranu, używana do zabarwienia zup, sosów i wyrobów cukierniczych
Szałwia - roślina lecznicza o nazwie bot. Salvia officinalis; jej świeże i suszone listki służą, jako przyprawa do zup, ryb i mięs
Sztufada - danie kuchni polskiejduszona pieczeń z wołowiny szpikowanej słoniną, podawanej na ciepło z sosem od duszenia jako danie obiadowe albo na zimno jako przystawka
Szynka parmeńska - surowa szynka włoska, po zamarynowaniu konserwowana w górskim powietrzu; trwałość 12-16 miesięcy
Tabasco - sos z papryczek chili
Tagiatelle verdi - włoski zielony, szeroki makaron
Tapioka - sago indyjskie, mączka skrobiowa z bulw manioku
Tarhonia - (węg. tarhonya) - węgierski makaron, przypominający zacierki. Twardy, suszony, z dużą ilością jajek. Powszechnie stosowany do bograczu czy zupy gulaszowej. Podawany również jako oddzielne danie.
Tarta - (fr. tarte) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami)
Tofu -    japoński twaróg sojowy
Topinambur - słonecznik bulwiasty; ma bulwy podobne do ziemniaków, z których wytłacza się olej
Trufle - bardzo aromatyczne grzyby stosowane w kuchni francuskiej
Trybula - przyprawa z liści rośliny o nazwie bot. Anthriscus cerefolim
Tung-koo - japońskie grzyby suszone
Tymianek - przyprawa z listków i młodych gałązek krzewinki o nazwie bot. Thymus vulgaris; używana do sosów i marynowania warzyw
Vasabi - japoński chrzan
Vermicelli - włoski cienki makaron
Vinaigrette - zalewa octowo-jarzynowa
Wermut - włoskie wino deserowe, którego podstawę stanowi wino gronowe; dodaje się do niego zioła aromatyczne, przyprawy, spirytus i cukier
Wok -    chiński uniwersalny garnek stalowy
Worcester sauce - angielski ostry sos z soi, grzybów, jarzyn, owoców i przypraw
Ziele angielskie - przyprawa z niedojrzałych owoców drzewa o nazwie bot. Pimenta dioica

DRUKUJ