Składniki:
kanie (kapelusze) średniej wielkości 8
jajo 2
mleko ok. 50 ml
bułka tarta
olej do smażenia
szalotki 8-10
Zalewa: ocet 10% 1 szklanka
woda 5 szklanek
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
liście laurowe 3
ziele angielskie 5 ziaren
Wykonanie:
Grzyby
myjemy dokładnie. Panierujemy w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Duże kapelusze dzielimy na ćwiartki
lub ósemki i układamy w słoikach. Do każdego wkładamy 1-2 szalotki. Składniki
zalewy gotujemy i gorącą zalewamy grzyby. Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry
dnem. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
mniam :D
OdpowiedzUsuń