Sposób na promocję
ćwiartki kurczaka 6 (ok. 2,5 kg)
wątróbka drobiowa 15 dag
marchew 1
cebula 1
Vegeta
ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
bułka czerstwa 2
jaja 2
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso
ugotować z warzywami, Vegetą, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Ostudzić,
oddzielić od kości. Bułkę namoczyć w rosole. Wątróbkę sparzyć rosołem. Mięso
wraz z odciśniętą bułką i wątróbką przepuścić
dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Dodać jajka, sól, pieprz, dokładnie wyrobić.
Gdy masa osiągnie papkowatą konsystencję nakładać do słoików, do 2/3 wysokości.
Weki wstawić do piekarnika i wypiekać na małym ogniu ok. 2,5 godziny. Po
wyjęciu z piekarnika sprawdzić szczelność wieczek, ewentualnie dokręcić, ostudzić
i przechowywać w lodówce. Tak przechowywany pasztet przetrzymywać można kilka
miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz