Translate

wtorek, 19 listopada 2013

Naleśniki z mięsem i sosem paprykowym



Składniki:

mąka pszenna ok. 0,5 kg
mleko ok. 1-1,5 szklanki
jaja 4
olej do smażenia
mięso wołowe ok. 0,5 kg
sól, pieprz
cebula 1
Sos: czerwona papryka 1
cebula 1
ząbki czosnku 2
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól, pieprz, papryka w proszku
oliwa 3 łyżki

Wykonanie:

     Przygotować sos: na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony czosnek. Dodać paprykę pokrojoną w paski i poddusić przez kilka minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy, ok. 3 łyżek wody i sok z cytryny. Doprawić przyprawami i zagotować. Ugotowane, wystudzone mięso przepuścić przez maszynkę razem z cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Żółtka roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli. Dodać mąkę, utrzepać. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim ciągłym strumieniem ma spływać z łyżki). Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki (muszą być giętkie). Na każdy naleśnik wykładać masę mięsną,

zawinąć,


smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące polane sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ