Składniki:
mąka pszenna ok. 0,5 kg
mleko ok. 1-1,5 szklanki
olej do smażenia
mięso wołowe ok. 0,5 kg
sól, pieprz
cebula 1
Sos: czerwona papryka 1
cebula 1
ząbki czosnku 2
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól, pieprz, papryka w proszku
oliwa 3 łyżki
Wykonanie:
Przygotować sos: na oleju zeszklić cebulę
pokrojoną w piórka i rozgnieciony czosnek. Dodać paprykę pokrojoną w paski i
poddusić przez kilka minut. Dołożyć koncentrat pomidorowy, ok. 3 łyżek wody i
sok z cytryny. Doprawić przyprawami i zagotować. Ugotowane, wystudzone mięso
przepuścić przez maszynkę razem z cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie wyrobić. Żółtka roztrzepać z mlekiem i szczyptą soli. Dodać mąkę,
utrzepać. Ciasto musi być dość rzadkie (cienkim ciągłym strumieniem ma spływać
z łyżki). Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Smażyć cienkie naleśniki (muszą być giętkie). Na każdy naleśnik wykładać masę
mięsną,
zawinąć,
smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące polane sosem.
zawinąć,
smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz