Składniki:
porcja rosołowa z indyka (żeberka lub inne mięso) 1
kapusta kiszona 1kg
kasza jęczmienna 1/3 szklanki
słonina 6dkg
cebula 1
sól, ziele angielskie, kminek (lub nasiona kopru),
gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Umyte mięso podgotowujemy w osolonej wodzie z
dodatkiem kaszy. Dokładamy poszatkowaną kiszoną kapustę, ziele angielskie i liść
laurowy, gotujemy. Słoninkę kroimy w kostkę, topimy na rozgrzanej patelni.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, podsmażamy. Skwarkami z cebulą okraszamy
zupę. Dodajemy kminek i gałkę. Gotujemy. Wyjmujemy mięso, obieramy od kości,
drobno kroimy i dodajemy do kapuśniaku. Podajemy z oddzielnie ugotowanymi
ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz