Składniki:
kości (najlepiej drobiowe) 25 dkg
marchew 4 duże
pietruszka 2
seler ok. 15 dkg
por 1
ziemniaki (średniej wielkości) 3-4
sól, pieprz, ziele angielskie, liść
laurowy
śmietana
mąka pszenna 2 dkg
natka pietruszki
(Jeśli ktoś lubi może dodać różyczki
kalafiora i fasolkę szparagową.)
Wykonanie:
Kości opłukać, zalać wodą, ugotować
wywar z dodatkiem przypraw. Marchew, seler, pietruszkę, zieloną część pora, ziemniaki
obrać, umyć i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część
pora pokroić w plasterki. Wszystko dodać do wywaru, gotować pod przykryciem do
miękkości. Wyjąć kości. Mąkę rozmieszać w śmietanie. Podprawić zupę śmietaną,
mieszając zagotować, dodać sól. Gotową zupę posypać natką pietruszki. Można
podawać z grzankami, lanym ciastem, ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz