Translate

niedziela, 24 listopada 2013

Szaszłyki z kurczaka




Składniki:

filety z kurczaka 4
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 2 łyżki (można dodać łyżeczkę pesto rosso)
wędzony boczek 4 plastry
świeże liście bazylii (lub suszonej + natka pietruszki) 2 łyżki
sól, pieprz
olej do posmarowania

Wykonanie:

     Rozgnieciony czosnek wymieszać z koncentratem (i pesto). Piersi kurczaka umieścić między dwoma kawałkami folii spożywczej i rozpłaszczyć za pomocą wałka. Na filety wyłożyć koncentrat pomidorowy. Przykryć plastrem boczku, posypać bazylią lub pietruszką, oprószyć solą i pieprzem.

 
Zwinąć i pokroić w grube plastry. Nadziać na patyczki.

 
Posmarować olejem i włożyć do gorącego grilla na 10-15 minut, w tym czasie raz odwrócić.

 
Podawać z tostami i ulubioną surówką (najlepiej z zieloną sałatą).



1 komentarz:

DRUKUJ