Translate

sobota, 23 listopada 2013

Kurczak tandoori




Składniki:

ćwiartki kurczaka 1,5 kg
olej 2 łyżki
Marynata:
jogurt naturalny gęsty 1 szklanka
sok z cytryny ½ szklanki
papryka mielona 1 łyżka
czosnek 4 ząbki
imbir 1 łyżeczka
kminek mielony 1,5 łyżeczki
kurkuma 1 łyżeczka
kardamon ½ łyżeczki
pieprz ½ łyżeczki
sól

Wykonanie:

     Ćwiartki kurczaka podzielić na połowy, umyć, osuszyć. W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Mięso zalać marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny. Na godzinę przed pieczeniem wyjąc z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej. Przed umieszczeniem na grillu oczyścić kurczaka z marynaty i posmarować olejem. Ułożyć na kratce grillowej i piec, aż się przyrumieni. Przewrócić na drugą stronę, posmarować marynatą i piec dalej, przewracając od czasu do czasu i smarując marynatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ