Składniki:
ryba świeża, oczyszczona (najlepiej
różne gatunki) ok. 1 kg
masło 125 g
marchew 1
cebula 1
ziemniaki duże 3
mąka 1/3 szklanki
pomidory krojone z puszki 1 szklanka
kostki bulionowe warzywne 2
białe wino ½ szklanki
sól 1 łyżeczka
pieprz ½ łyżeczki
curry 1 łyżeczka
Wykonanie:
Marchew
oczyścić, umyć, cebulę obrać, ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Na
głębokiej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim warzywa. Dodać mąkę, zasmażyć,
nie rumieniąc. Dodać pomidory. Między czasie zagotować 8 szklanek wody (ok. 2
l) i rozpuścić w nich kostki bulionowe. Do wywaru dodać warzywa z patelni, wino
i przyprawy. Gotować na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Oczyszczone, umyte ryby pokroić
w dzwonka,
umieścić na gazie (by uniknąć ości w zupie), dokładnie związać węzełek
i umieścić w wywarze. Gotować przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Wyjąć, odfiletować, pokroić w grubszą kostkę lub poprzeczne paski i dodać do
zupy. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz