Składniki:
kurczak 1
pęczek włoszczyzny 1
śmietana kremówka 100 ml
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól
koperek i natka pietruszki po 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa do smaku
papryka czerwona i zielona pokrojone w paski po 1
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka
Wykonanie:
Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw gotujemy rosół. Wyjmujemy pierś i
udka (pozbawiamy kości), kroimy w kostkę oraz marchew, którą kroimy w słupki. 0,5
l rosołu odlewamy do drugiego rondla, dodajemy pokrojone mięso, marchew i
papryki. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę (można użyć gotowej). Dusimy
przez ok. 5-10 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Podajemy z ryżem
lub ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz