Składniki:
kości z mięsem ok. 25 dag
włoszczyzna 25 dag
ziele angielskie, pieprz, sól
czosnek 6 ząbków
oliwa 4 łyżki
chili suszona kawałeczek
tymianek (najlepiej świeży) 1 łyżka
liść laurowy 3
jaja 2
sól, pieprz
bułka 1
szczypiorek do przybrania
Wykonanie:
Bułkę pokroić w kostkę 1x1 cm i opiec w
piekarniku lub na suchej patelni. Kości opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej
piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości wraz z przyprawami. Usunąć
kości. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do rondla wlać oliwę i na zimną wrzucić
czosnek, zeszklić. Zalać wywarem. Zagotować. Dodać chili, tymianek i listki
laurowe, gotować ok. 3 minut. Przecedzić
zupę, ponownie zagotować, zestawić z ognia. Jaja roztrzepać widelcem i wlać do
zupy, energicznie mieszając trzepaczką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę wlać do filiżanek, posypać grzankami i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz