Translate

środa, 20 listopada 2013

Zupa czosnkowa




Składniki:

kości z mięsem ok. 25 dag
włoszczyzna 25 dag
ziele angielskie, pieprz, sól
czosnek 6 ząbków
oliwa 4 łyżki
chili suszona kawałeczek
tymianek (najlepiej świeży) 1 łyżka
liść laurowy 3
jaja 2
sól, pieprz
bułka 1
szczypiorek do przybrania

Wykonanie:

     Bułkę pokroić w kostkę 1x1 cm i opiec w piekarniku lub na suchej patelni. Kości opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości wraz z przyprawami. Usunąć kości. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do rondla wlać oliwę i na zimną wrzucić czosnek, zeszklić. Zalać wywarem. Zagotować. Dodać chili, tymianek i listki laurowe, gotować  ok. 3 minut. Przecedzić zupę, ponownie zagotować, zestawić z ognia. Jaja roztrzepać widelcem i wlać do zupy, energicznie mieszając trzepaczką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę wlać do filiżanek, posypać grzankami i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ