Translate

sobota, 23 listopada 2013

Kurczę Veronika




Składniki:

skrzydełka, udka kurczaka 1 kg
masło 2 łyżki
cukier 1 łyżka
sól, biały pieprz do smaku
Sos: masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki płaskie
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
wywar z kurczaka 1/2 szklanki
śmietanka 1/2 szklanki
zielone winogrona przekrojone na pół 2 szklanki

Wykonanie:

     Umyte kawałki kurczaka posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut. Przygotować sos: w rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, podsmażyć, nie rumienić. Dodać wino, wywar, gotować na małym ogniu do zmniejszenia objętości o połowę. Dodać śmietankę i podgotować do zgęstnienia. Dodać winogrona. Porcje kurczaka ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z makaronem, ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ