Składniki:
ziemniaki 2,5 kg
mąka pszenna ok. 25 dag
sól, pieprz
jajo 1
ugotowane mięso mielone ok. 70 dag
cebula
boczek lub słonina na skwarki
Wykonanie:
Połowę
ziemniaków ugotować, ostudzić, przepuścić przez maszynkę. Resztę zetrzeć na
drobnej tarce. Utarte ziemniaki mocno odcisnąć, połączyć z ugotowanymi i jajem.
Posolić i dosypać mąkę.
Przygotować farsz: Mięso połączyć ze zmieloną cebulą,
solą i pieprzem.
Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni,
na to nakładać farsz, zlepiać i wrzucać do gotującej się, osolonej wody. Gotować
ok. 30-40 minut (ok.10-15 minut po wypłynięciu). Gotowe kartacze wyjąć na
talerz, polać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.
Uwaga: Pilnować, by starte ziemniaki nie ściemniały. Zimą i później ziemniaki, a tym samym kartacze będą bardziej szare.
Pyszne,moja babcia zawsze takie robiła,mam do nich ogromny sentyment i aż mi się ciepło na sercu zrobiło jak je tutaj zobaczyłam, bardzo apetycznie Ci wyszły,z pewnością smaczne.Pozdrawiam. (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńKartacze bardzo lubię, ale sama jeszcze nie robiłam. Muszę koniecznie spróbować, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl