Składniki:
filety z piersi kurczaka 4
topiony ser 100 g
czosnek granulowany, ulubione zioła, (w/g upodobania
można do serowego nadzienia dodać 2 posiekane suszone pomidory.)
plastry szynki 8-12 (najlepiej parmeńskiej)
czerwone wino wytrawne 150 ml
bulion drobiowy 150 ml
cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
pieprz
Wykonanie:
W piersiach kurczaka zrobić z boku otwór na
nadzienie. Ser rozgnieść widelcem i umieścić w kurczaku. Każdą pierś owinąć 2-3
plastrami szynki. Całość umocować nicią kuchenną lub wykałaczkami. Wino i
bulion wlać np. na patelnię i zagotować. Gdy płyn zacznie się gotować, dodać
cukier i rozpuścić. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i trzymać w gotującym się
płynie 12-15 minut. Żeby mieć pewność, że mięso nie jest surowe, trzeba
przekłuć filet od grubszej strony. Gdy wypłynie klarowny sos, mięso jest
gotowe. Filety wyjąc z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Sos oprószyć
pieprzem i gotować do zgęstnienia. Z roladek usunąć nic kuchenną lub
wykałaczki. Pokroić w plastry i rozłożyć na talerzach. Polać sosem i
natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz