Translate

sobota, 23 listopada 2013

Kurczak z czosnkiem i ziołami




Składniki:

filety z piersi kurczaka 4
topiony ser 100 g
czosnek granulowany, ulubione zioła, (w/g upodobania można do serowego nadzienia dodać 2 posiekane suszone pomidory.)
plastry szynki 8-12 (najlepiej parmeńskiej)
czerwone wino wytrawne 150 ml
bulion drobiowy 150 ml
cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
pieprz

Wykonanie:

     W piersiach kurczaka zrobić z boku otwór na nadzienie. Ser rozgnieść widelcem i umieścić w kurczaku. Każdą pierś owinąć 2-3 plastrami szynki. Całość umocować nicią kuchenną lub wykałaczkami. Wino i bulion wlać np. na patelnię i zagotować. Gdy płyn zacznie się gotować, dodać cukier i rozpuścić. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i trzymać w gotującym się płynie 12-15 minut. Żeby mieć pewność, że mięso nie jest surowe, trzeba przekłuć filet od grubszej strony. Gdy wypłynie klarowny sos, mięso jest gotowe. Filety wyjąc z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Sos oprószyć pieprzem i gotować do zgęstnienia. Z roladek usunąć nic kuchenną lub wykałaczki. Pokroić w plastry i rozłożyć na talerzach. Polać sosem i natychmiast podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ